Monday, 18 August 2014

SHAKLEE EFFECT: ESP Beri Kesan Kulit Cantik Macam Baby Halus Mulus

Assalamualaikum & selamat sejahtera

Apa khabar semua? Harap semuanya sihat2 belaka la ya.. =)

Hari nie saya nak kenalkan pada anda semua bonda saya aka upline saya yang cantik gebu, Master Norita.

Kami semua panggil beliau Kak N. Sekarang nie Kak N di LA selama 10 hari, trip 7 star dari Shaklee. Untuk trip 2014/2015 nanti ke Italy pulak. Mudahan2 saya dapat melayakkan diri ikut trip tu nanti. Shaklee sponsor tau. Tak payah keluar belanja apa2. Bag pun Shaklee bagi. Fuhhhh best kan? Nak ber shopping lebih jela pakai duit sendiri..sebab Shaklee pun bagi duit poket!hehe

Ok la. Hari nie pun cuma nak share gambar Kak N yang cantik gebu nie pada anda semua. Shaklee Effect!! Tu la dia kesan amalkan Shaklee selama 16 tahun! Semua kagum dengan kulit Kak N. Memang cantik! Macam budak2 sekolah je kan.... Dan antara produk favourite beliau adalah ESP! Kak N pun akui ESP antara produk Shaklee yang paling bagus. Jom klik SINI

Jom layan pulak gambar Kak N yang cantik gebu =)


Nak layan lagi boleh klik sini > Shaklee Effect!

Best kan?? Semua memuji kulit Kak N. Nak tau tak rahsia Kak N selain amalkan ESP?

Antara lain rahsia beliau, Kak N amalkan vitamin untuk kulit yang basic seperti vitamin B Complex, Vitamin C dan Vitamin E.

Kak N juga amalkan vitamin wanita yang bagus merangkumi kulit seperti Omega Guard, Ostematrix dan GLA Complex.

Pesan Kak N, untuk sel yang sihat dan penyerapan vitamin yang optimum jangan lupa tambah ESP!

Jom cantik! Tak kan tak nak 10 tahun akan datang orang dok puji2 kulit cantik gebu. Kan?


* These statement have not been evaluated by the Food & Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or preventary disease. 

Untuk maklumat lanjut tentang pembelian produk Shaklee / keahlian / jana pendapatan dari rumah sila hubungi saya seperti di bawah: 
email: mommyfarisazham@gmail.com
SMS/whatsapp: 013-7073943 (Deanna)

Friday, 8 August 2014

Tip Memarahi Anak Dengan Cinta

Assalamualaikum. Salam 12 Syawal dan Salam Jumaat buat semua.

Masa bulan puasa hari tu, saya ada kongsikan artikel Sekali Memarahi Anak, Sel Otak Anak Musnah.  Hari nie saya nak kongsikan pula Tips Memarahi Anak dengan Cinta! Haaaa..best je kan dengar. Jom baca! Jangan lupa share supaya kita semua dapat sama2 amalkan.


1. Istighfarlah sebelum memarahi.
Bila 'marah', itu suasana hati yang 'manusiawi'. Ia sekelip mata boleh bertukar menjadi 'syaitoni'. Tindakan 'memarahi' mesti bersama suasana hati yang bersih, bukan emosi tak terkendali. Istighfarlah.

2. Terangkan akibat setiap perbuatan, bukan ancaman menggunakan posisi kita yang lebih tinggi.
Contoh:
"Kalau adik tak patahkan barang kakak, nanti Allah sayang. Malaikat catat, adik ni baik. Pandai jaga barang kakaknya."
Contoh ancaman:
"Hah gaduh? Nak kena tambat atas pokok!"

3. Ajak anak berjanji dengan Allah.
Contoh:
"Ummi tak suka marah kakak. Ummi suka senyum je untuk kakak. Tapi Ummi terpaksa marah kakak kalau kakak ada sebut perkataan tak soleh. Ummi malu dengan Allah kalau kita mungkir janji. Kitakan dah janji, nak jadi hamba Allah yang berakhlak mulia."
4. Sesekali, ajar anak yang sering menganiaya adik beradiknya yang lain tentang 'keadilan'. Ajarkan juga anak yang dianiaya tentang 'kemaafan'.
Contoh:
Si adik suka tarik rambut abangnya.
Sesekali, pegang si adik dan serahkan kepada si abang, katakan, " Orang yang tarik rambut orang, boleh ditarik rambutnya."

Tapi sebelum si abang tu bertindak, bagi mind set kaw kaw dulu, " Tapi, abang ni pemaaf kan? Abang tak nak tarik balik rambut adik, kan? Abang tetap sayang adik, kan?"
" Mari kita peluk dan berkasih sayang."
5. Jangan melabel buruk dirinya.
Contoh:
"Dasar anak derhaka."
"Bodoh!"
"Nakal!"

Lebih baik tukar kepada...
"Dasar ahli syurga firdaus."
"Bakal ulama!!!"

6. Marahi kesalahannya sahaja, bukan keseluruhan dirinya.
Contoh:
Anak menangis dan mengoyakkan buku kerana kecewa hasilnya mewarna comot. Habis rumah bersepah dan ia mengundang marahnya ibu.

Katakan padanya,
"Masa umi kecil dulupun, umi mewarna comot juga. Tapi umi cuba lagi sampai dapat. Kakak bukannya tak pandai mewarna, tapi Allah nak kakak cuba lagi."

Contoh melabel keseluruhan:
"Bodoh sombong."

7.Pastikan tindakan 'memarahi' berakhir dengan menyejukkan emosinya. Jelaskan padanya, "Ummi dan Abi sangat sayangkan
kakak kerana Allah."

:')
Sebarkan bahagia.