Followers

21 December 2013

OMEGA bagus untuk IBU BERPANTANG atasi masalah sejuk2 dan lenguh2 sendi

15:22 1 Comments
Assalamualaikum & selamat sejahtera.

Omega nie memang BEST tau! Memang bagus untuk ibu yang tengah berpantang atau pun yang lepas berpantang yang mengalami masalah sejuk2 dan lenguh2 sendi.

Omega nie memang banyak khasiat. Antaranya:
  • merendahkan kolestrol jahat
  • mengurangkan risiko kebas2 kaki
  • membantu warm the chest
  • bagus untuk kurangkan serangan gout dan ateritis
  • kurangkan masalah PMS
  • membantu mencairkan darah
  • bagus untuk sumber DHA

Jom kita layan testimoni pula.



Hadhatina Mkb

sharing:

omega memang bagus untuk orang yang 'langgar pantang' macam hadha ni.. syukur, pengambilan omega guard shaklee secara intensif selama 3 hari berturut-turut berjaya menyelesaikan masalah sejuk2 dan lenguh2 di sendi2 jari tangan dan kaki (akibat main air dalam pantang). now hadha teruskan aje makan omega guard macam biasa ^_^

Jom dapatkan Omega hari nie!

Banyak lagi cerita BEST tentang Omega DI SINI.


* These statement have not been evaluated by the Food & Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or preventary disease. 

Untuk maklumat lanjut tentang pembelian produk Shaklee / keahlian / jana pendapatan dari rumah sila hubungi saya seperti di bawah: 
email: mommyfarisazham@gmail.com 
SMS: 013-7073943 (Deanna) 
Fan page: Dunia Vitamin Semulajadi 
FB: Deanna Aris

15 December 2013

Testimoni Set Slimming: Berat Turun, Susu Banyak, Kulit halus, licin dan gebu dalam masa 3minggu!

12:31 0 Comments
Assalamualaikum & selamat sejahtera.

Alhamdulillah, dah ramai ibu2 menyusu kembali cantik dan slim selepas mencuba Set Slimming Shaklee.

Set Slimming untuk ibu menyusu nie bukan semata-mata untuk kurus je taw. Ia juga dapat membantu mempercepatkan penghasilan susu. Jadi, susu pun makin banyak. Kulit pun makin cantik. Bukan sekadar cantik je, malah halusssss, licin dan gebus. 3 in 1 la senang kata!hehee..

Jom kita layan testimoni customer yang dah berjaya dengan jayanya.



Nur Diana Hashim
Selepas 3 mggu mengamalkan esp + licithin + alfafa, bkn sahaja berat badan turun. Malah dapat memperbanyakkan susu dada dan menjadikan kuit diana halus, licin dan bertambah gebu...


Haaa..best kan? kan?

Jom tengok apa pula fungsi setiap vitamin dalam set slimming nie.

Set Slimming untuk Ibu Menyusu
  1. Lecithin: berfungsi untuk memecahkan lemak dalam badan
  2. Alfalfa: bertindak sebagai fiber untuk mengangkut lemak-lemak yang telah dipecahkan. Alfalfa juga bertindak sebagai milk booster
  3. ESP: merupakan protein soya yang akan membantu si ibu berasa kenyang lebih lama, membantu meningkatkan pembakaran kalori sehingga 35%, mengelakkan diet yo-yo dan menghalang peningkatan berat badan dengan mudah. ESP juga merupakan milk booster terbaik dan membantu mempercepatkan penghasilan susu ibu dan susu ibu lebih pekat.

Kenapa anda perlu pilih Set Slimming Breastfeeding Shaklee?
  1. Tidak menganggu penyusuan. Malah dalam set ini terdapat dua milk booster iaitu ESP dan Alfalfa.
  2. Selamat untuk si ibu dan juga bayi dan tiada kesan sampingan.
  3. Tak perlu elak untuk makan nasi atau pun karbohidrat.

Tak cuba mana nak tau kan? Serius memang berbaloi! Tak rugi mencuba. 

Anda teruja dan ingin mencuba? Hubungi saya seperti yang tertera di bawah. :)

* These statement have not been evaluated by the Food & Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or preventary disease

Untuk maklumat lanjut tentang pembelian produk Shaklee / keahlian / jana pendapatan dari rumah sila hubungi saya seperti di bawah: 
email: mommyfarisazham@gmail.com 
SMS: 013-7073943 (Deanna) 

14 December 2013

10 Tips berguna dari Child Psychiatrist (pakar mental kanak-kanak)

14:37 0 Comments
Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Alhamdulillah, saya jumpa lagi tips untuk diamalkan oleh ibu bapa terutamanya. Saya pun suka nak share pada pengunjung2 blog saya nie. Moga semua dapat manfaatnya. Serius, memang BEST apa yang dikongsikan oleh penulis nie. Terima kasih kepada penulis blog saatakukaupilih@blogspot.com.  Jom baca sampai abis!

********************************************************************************
Sebenarnya aku berfikir panjangggggggg nak update pasal benda ni.
Dah lama sebenarnya rasa nak share.
Sejak 4 bulan lepas lagi.
Tapi bila nak share je mesti rasa macam malu la, takut ada orang terasa la, takut orang misinterpret la, takut orang ingat macam bagus la.
Macam-macam.


Tapi lama-lama aku fikir, semuanya bergantung kepada niat.
Kalau niat nak sebarkan manfaat, ok je kan?
Apa orang nak fikir, lantakkan lah.
Yang penting, DAPAT SEBARKAN MANFAAT.
Tu je.

Amboi mukaddimah dia.
Macam.
Bagus.
Je.
Puih.


:D


Sebenarnya kan,
Beberapa bulan sebelum Haikal genap 2 tahun hari tu, kitorang ada jumpa Child Psychiatrist.
Nama dia Dr. Sherine. Kalau kat Penang ni, Dr. Sherine ni memang well-known la. Korang boleh jumpa dia kat Hospital Gleneagles, Penang.
Kepada yang tak tahu, Child Psychiatrist ni ialah pakar brain development dan behavior kanak-kanak. Macam kalau dia tengok perangai sekian-sekian, dia dah boleh tahu apa masalah budak tu.
Gitu.

Aku rasa macam tak perlu kot nak explain kat sini kenapa kitorang bawak Haikal jumpa Child Psychiatrist tu. Macam complicated pulak nak cerita sebab musabab nya.

So kita skip cerita tu.
Boleh naa?



Yang aku nak share kat sini ialah..
masa kitorang jumpa Dr. Sherine tu ada banyak sangat input yang berguna dia bagi.

Terutama anak-anak yang umur 0-3 years old.
Seriously berguna like hell.
In fact aku dah praktikkan beberapa tips yang doktor tu bagi.
Dan Alhamdulillah memang berkesan. =)

Ok aku buat dalam point form la eh.
Senang korang nak hadam.




1. Biasakan dan kerapkan bawak anak main pasir, buih, rumput, dan plastesin.

Kalau boleh biar dia sentuh guna tangan dan kaki. Biar dia exposed dan touched dengan texture pasir, rumput, buih, etc. Benda-benda tu sangat merangsang motor skills dan sensory skills anak-anak.
Aku nak explain lebih-lebih pon, aku bukan doktor. T_T
So mohon akur je lah dengan fakta yang diberikan ini.






2. Don't expose to too much things in a box.


"Things in a box" tu macam, tivi, ipad, tablet, phone, games etc. Yang ni paling ngeri.
Aku tengok sendiri dengan mata kepala aku, masa pergi special school Dr Sherine tu, ada sorang budak Australian ni. Umur baru 4 tahun. Jari tangan dia, kaki dia, lutut dia, semacam tak normal. Tak tahu nak describe macam mana.
Tapi korang nak tahu apa sebab dia jadi camtu?
Sebab too much exposed to computer light and touch screen!!
Scary nak mampos hoiii.
Tak sangka sampai boleh jadi gitu kan.
Mak dia exposed budak tu main ipad sejak lahir tau. T_T


Aku borak ngan mak budak tu, sampai nangis-nangis makcik tu cerita kat aku.
Dia cakap saraf-saraf anak dia dah rosak.
Sebab takde rangsangan dan kurang latihan pergerakan masa kecik.
Patutnya masa kecik kan, baby aktif gila nak meniarap la, nak merangkak la, nak lompat-lompat la. Kan?
Tapi sebab parents dia terlalu busy, dan diorang takde pembantu rumah, so dia bagi je baby tu leka dengan ipad 24/7! Hamik kau.
Aku dengar pon macam nak baling lesung batu je kat mak dia. ;D


So bila anak dia dah umur 4 tahun ni, baru nak pergi kelas pemulihan.
Belajar lompat, belajar meniarap, belajar merangkak. Kesian kan?


Sampaikan diorang tak bagi keluarkan apa-apa gadget depan budak tu.
Ada sekali tu, phone aku ada SMS masuk, so aku nak keluarkan la dari beg nak check SMS kan. Tetiba Dr. Sherine cakap kuat-kuat,
"No handphone in front of Alex! No handphone in front of Alex please!"


Gitu.
Takut aku. :D


Aku ada mintak komen Dr. Sherine tentang gadget-gadget ni.
Sebab aku pon selalu je tengok Boboiboy dengan Haikal kat ipad. Hehehehe.
So ini jawapan Dr.Sherine,


"Takde masalah kalau nak tengok benda in a box ni (ipad, tivi, phone). But make sure not more than 10 minutes at a time."


"Never leave the child and ipad alone. Watch with him. Tengok Boboiboy sama-sama dengan dia, interact dengan dia. For example, kita cakap, Oh Boboiboy is wearing a red cap. Oh there, Boboiboy plays badminton with his friends! Sentiasa interact dengan dia while watching."


"It's a good sign when he wants to watch ipad, he asks you to join him. But bad sign when he doesn't want anyone to disturb or join him while he's watching. Itu petanda buruk. So always always always be with him and interact with him while watching."


Ini bahasa mudah untuk faham kenapa ipad, tivi, phone, games tak elok untuk perkembangan kanak-kanak, menurut Dr Sherine:


Bila kita tengok ipad, mata kita tertumpu kepada satu level sahaja.
Tiada pergerakan "rolling" oleh mata.
So bila too much ipad, that means no eyes nerves stimulation.
So lama-lama pandangan anak tu tak luas.
So brain dia pon tak boleh fikir dengan luas/kreatif.
So parents digalakkan supaya banyak stimulate mata baby. How?
Bawak keluar rumah. Look around. Atas, tunjuk sky, tunjuk airplanes.
Bawah, tunjuk grass, tunjuk cat, tunjuk flowers.
Kalau tak boleh keluar rumah, still boleh buat dalam rumah.
Contohnya, boleh guna mainan flash cards ABC tu.
Flash huruf A kat atas, supaya anak dongak ke atas.
Pastu flash huruf B kat bawah pulak.
Pastu flash huruf C sebelah kiri, huruf D sebelah kanan.
Dan sebagainya.
Dengan cara macam tu, automatik ada "rolling" eyes movement.
So bila ada pergerakan mata atas bawah atas bawah camtu,
saraf mata dirangsang dengan baik.
So brain development pon berlaku dengan baik.


Gitu.


Aku rasa cukup mudah penjelasan yang Dr. Sherine bagi tu.
Terutama untuk orang vangang macam aku ni nak faham.
Maafkan saya, saya bukan Doktor. Dulu SPM Biologi B3 je. T_T



3) Stimulate their imitation skills.


Imitation skills ni ialah kebolehan mengikut atau meniru apa saje perkara yang dilihat disekeliling. Contoh kalau anak nampak kita clap hands, dia pon ikut clap hands. Camtu.
Dr. Sherine kata, ini masalah terbesar budak-budak sekarang.
Lack of imitation skills.
So vocab kurang, otak lambat pick-up, etc.
Because language and speech is also an imitation skill,
attitude pon imitation skill,
cara berfikir pon imitation skill,
dan semua-semua tu pon related to brain development.


So parents digalakkan buat kaedah-kaedah macam ni:
Say a word, dan suruh anak ulang.
Lukis satu simple drawing, dan suruh anak tiru.
Buat mimik muka macam nangis, senyum, gelak, marah dan suruh anak tiru.
Buat satu kerja mudah macam susun bantal atas katil, susun buku kat rak, dan suruh anak ikut.
Nyanyi satu lagu, dan suruh anak ikut nyanyi.
Dance mengikut muzik, dan suruh anak tiru step yang kita buat.
Buat satu pergerakan macam merangkak, lompat, mencangkung, bergolek, dan suruh anak buat sama.

Gitu.


Oh lagi satu, Dr. Sherine cakap, pergerakan merangkak ialah sangat-sangat bagus.
Sebab dia melibatkan seluruh anggota badan, dari kepala ke hujung kaki.
Dan menurut kajian, baby yang mengalami fasa merangkak yang lama, dikatakan lebih genius dan berfikiran kreatif berbanding baby yang merangkak sekejap atau tak merangkak langsung (terus boleh berjalan).


Part ni aku terkedu.
Sebab Haikal memang tak merangkak langsung.
Dia tu kan dulu lepas meniarap, terus duduk.
Lepas duduk terus berdiri dan berjalan.
T___T

Tapi takpe. Dr. Sherine kata masih belum terlambat.
So sekarang hari-hari aku suruh Haikal jadi tiger.
Sebab nak suruh dia merangkak. Kahkah.



Bila anak jadi tiger, mak pon kena jadi tiger jugak ok.
Imitation skill. Ingat tu.
Tapi sorry gambar aku jadi tiger takde.
Garang sangat. Kang korang takut. ;D


4) Banyakkan concept toys berbanding mainan superheroes, monsters, etc.


Concept toys tu macam, ABC 123 blocks, Lego, animals (yang realistic dan senang nak recognize), shapes blocks, vehicles, colour blocks, etc.
Sebab benda-benda ni boleh tambahkan vocab anak.
Plus boleh belajar sambil bermain.
Dr. Sherine kata, avoid belikan mainan-mainan yang tak realistik.
Macam barbie doll, superheroes dalam tivi, monsters, etc.
Sebab masa bermain, dia tak boleh kaitkan dengan dunia realiti dia.
Takut dia terlebih taksub dengan dunia yang fantasi tu pulak.
Macam tak elok sangat la kan.

Padahal aku pon banyak je belikan Haikal mainan otromen. T_T
Siap nak tidur pon, Haikal akan selimutkan otromen.
Mama dia dapat selimut sipi-sipi, sikit pon Haikal tak peduli. -..-






5) Bila nak ajar anak bercakap, ajar word dulu, avoid sentence.


Contoh macam kalau kita pergi zoo, kita nak tunjuk elephant kat anak,
better cakap,
"Elephant!"
bukan
"That is elephant!"
atau
"Wow u see that big elephant?"


Camtu.


Unless kalau anak dah hafal animals tu semua, so boleh ajar sentence dengan adjective pulak.
Contoh,
"Tall giraffe. Big elephant. Beautiful butterfly. Yellow bird."
Avoid guna perkataan "The This That And With etc".
Direct je cakap "Big tiger. Beautiful bird."
Camtu.
Ajar word by word.
Nak ajar budak bercakap kena slowly dan repetitively.


Bila nak bagi arahan pun sama.
Sebut perbuatan itu sahaja. Without a complete sentence.
Contoh,


"Eat."
bukan
"Come and eat."
atau
"U must eat."


"Sit."
bukan
"Come and sit beside Mama"
atau,
"Sit and keep quiet."


Lama-lama budak tu akan cepat recognize, which one is noun, adjective, verb, etc.
Lepas dia dah banyak vocab, baru boleh start ajar buat sentence.






6) Kalau budak takut strangers. Ask them to high-5. Avoid salam, hug or kiss.


Biasanya budak yang takut strangers ni sebab dah banyak kali trauma atau ada bad experience each time jumpa strangers.
Contoh budak yang selalu sakit.
Banyak kali jumpa doctor/nurse yang asyik cucuk atau bagi ubat etc.
So bila jumpa strangers mana-mana pon, dia expect orang tu akan buat pape kat dia.
So macam fobia camtu la kan.


Untuk overcome benda ni, Dr. Sherine tu suggest,
bila jumpa je sesiapa yang anak tu takut,
Suruh orang tu high five dengan anak kita tu.
Biasanya kalau kita jumpa kawan ke saudara mara ke, mesti diorang nak pelok cium salam anak kita kan?
So kalau anak yang jenis takut strangers ni, jangan bagi orang salam pelok terus,
suruh high-5 dulu.
Kalau orang tanya kenapa, jawab ikut style nigga. Yaw yaw yaw. ;D


Menurut Dr. Sherine, high-5 is very powerful.
Dia boleh ubah mentaliti anak within seconds.
Bila kita high-5, akan berlaku sentuhan dalam beberapa saat,
dan budak tu akan realize yang orang tu tak merbahaya.
So lepas tu, dia akan ok la dengan orang tu.
Gitu.






7) Bila anak buat salah. Explain instead of marah.


Macam kalau anak main marker pen, conteng satu rumah.
Hoih mahu kau tak hangin kan??
So Dr. Sherine tu kata, instead of marah-marah membebel tak tentu pasal,
better explain clearly kat anak tu kenapa benda yang dia buat tu salah.


Ingat, anak tu tengah exploring his world, bukan sesaje nak cari pasal dengan kita.
Lagi satu, setiap kali explain atau bercakap dengan anak,
make sure mata kita dengan dia satu level.
Melutut depan anak.
Jangan cakap atau marah sambil berdiri,
anak jadi bertambah takut.
Nanti dia tak absorb pon apa yang kita nak sampaikan.




Kalau anak kau baring, kau pon kena baring.
Punya gigih nak mata satu level tadi kan. -..-




8) Overly-attached to one person is not a good sign.



Contoh macam anak tu rapat dengan mak je, dengan ayah tak berapa rapat.
So itu petanda tak bagus.
Something wrong with his self-esteem.
So kena biasakan dia rapat dengan semua orang.
Especially family members.






9) Bila bermain, follow his interest.
Kalau anak nak main ball, jangan tetiba korang nak ajak dia main basikal.
Kalau anak nak melukis, jangan korang nak ajak dia main ball.
Gitu.
Ikut kehendak anak pada ketika itu.
Sebab brain development akan berlaku pada tahap maksima bila budak tu betul-betul interested dan happy buat sesuatu perkara.
Lain la kalau anak mintak nak main benda bukan-bukan.
Haruslah dimarahin dong.








10) Bagi pilihan jawapan untuk enhance communication skill anak.



Contoh bila kita bertanya sesuatu kat anak kita,
kalau anak diam je sebab tak tahu nak camane,
jangan biarkan soalan tu tak berjawab.
Kita yang kena bagi pilihan jawapan kepada anak.


Contoh macam kalau kita tanya,
"Kenapa Haikal menangis?"

Tapi Haikal diam je,
mungkin sebab tak tahu nak jawab macam mana.
So kita bagi la beberapa pilihan jawapan, macam


"Haikal jatuh?"
"Haikal sakit perut?"
"Haikal nak ikut papa pergi kerja?"
"Haikal bosan?"


Itu contoh.
Even if dia respon dengan sekadar angguk je pon dah memadai.
At least soalan dah terjawab.
Dan lama-lama kang dia tahu la nak jawab macam mana if soalan yang sama diajukan di masa akan datang.




Ok tu je 10 tips yang dapat dikongsi.
Lagi sekali, tips-tips ni ialah dari Dr. Sherine, Child Psychaitrist dari Hospital Gleneagles.
Bukan keluar dari mulut aku ye.Bukan aku reka ke apa.
Cuma aku tulis ni ikut bahasa aku la kan. Supaya korang pon senang nak faham.


Niat aku satu je.
Nak share supaya korang pon sama-sama dapat manfaat.
Sebab seriously semua tips ni aku dah try dan setakat ni Alhamdulillah,
aku nampak kesan positif pada Haikal.
Kesan dia sangat drastik ok.
Sebab budak 0-3 y.o. ni development diorang memang lajuuuuuu.
So korang kena cepat praktikkan tips-tips di atas. =)


Tapi of course semuanya berlaku dengan izin Allah.
Tapi tak salah kita ikhtiar yang terbaik dan termampu.
Part usaha, doa, tawakkal tu kan tugas kita.
InsyaAllah, outcome dia nanti menggembirakan kita.
Sebab Allah tak pernah kecewakan hamba dia yang berusaha bhai..



Untuk maklumat lanjut tentang pembelian produk Shaklee / keahlian / jana pendapatan dari rumah sila hubungi saya seperti di bawah: 
email: mommyfarisazham@gmail.com 
SMS: 013-7073943 (Deanna) 

13 December 2013

TESTIMONI OMEGA: Anak jarang demam, fokus dan cepat tangkap apa yang di ajar

15:00 0 Comments
Assalamualaikum & selamat sejahtera.

Hari nie saya nak share lagi testimoni Omega Guard. Saya suka sangat nak share kebaikan Omega Guard nie. Omega memang bagus untuk kuatkan minda dan ingatan anak2. Anak saya pun suka sangat Omega nie. Kalau bagi tak boleh bagi dia nampak botol Omega tu. Mau nanti dia menangis nak minta lagi..huhu

Testimoni Omega:


Sebelum ni tak pernah terfikir untuk bagi anak makan omega walaupun tau khasiatnya kepada perkembangan otak kanak2. Saya mula bagi anak sy omega sejak sebulan yang lepas bila tengok dia asyik demam dan selsema berjangkit dari budak2 kat rumah pengasuh. Bila da makan omega, memang nampak anak saya jarang demam walaupun pengambilan omega cuma seminggu sekali je. Baysitter pun cakap sekarang amna ni jarang demam noo..bagi makan apa, hehehhe...
Satu lagi..sy memang da dedahkan anak sy utk belajar buku2 bergambar sblm dia berusia 1tahun lagi sebab nampak dia memang ada minat utk belajar. Cuma bila da duduk dgn budak2 yang ramai dia selalu hilang fokus bila saya ajar kat rumah sebab ingat nak main je kot. Tp since bagi omega ni, nampak dia fokus dan cepat tangkap. Ibu mana yang tak berbangga bila anak fokus pada apa yang kita ajar dan cepat tangkap dengan apa yang kita ajar. Omega memang pelaburan yang berbaloi untuk anak..I © Omega Shaklee.

Betul! Saya pun setuju. Omega memang pelaburan terbaik untuk anak saya. Omega juga merupakan salah satu nutrien penting untuk lahirkan anak pintar.

Keunikan Omega Guard Shaklee:
  1. Minyak ikan TERBAIK di dunia 
  2. Diekstrak daripada ikan laut air sejuk ( sardin, mackerel, herring, anchovies ) di perairan Jepun.
  3. Bukan dari hati minyak ikan.
  4. 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan.
  5. Minyak ikan PALING TULEN di dunia. Mengandungi 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.
  6. 1 sajian membekalkan 905mg asid lemak Omega 3, EPA dan DHA.
  7. Berbeza dengan jenama Omega 3 yang lain, Shaklee menggunakan keadah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini untuk mengestrak minyak ikan.
  8. Dihasilkan melaui proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengestrak asid lemak Omega 3 yang paling tulen & paling semulajadi sambil menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin dan PCB (polychlorinated biphenyl - bahan kimia industri yang sangat toksik ).

25 Manfaat Omega 3 Dalam Omega Guard Shaklee
  1. Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita 
  2. Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan 
  3. Mencegah salur darah dari tersumbat 
  4. Omega 3 dapat mengelakkan strok 
  5. Mengekalkan tekanan normal darah 
  6. Membantu mengurangkan ketegangan urat leher 
  7. Mengurangkan sakit kepala 
  8. Merendahkan kolestrol 
  9. Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan 
  10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL 
  11. Mengawal masalah obesiti 
  12. Mengurangkan risiko penyakit jantung 
  13. Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin 
  14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak 
  15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak 
  16. Membantu menyihatkan paru-paru 
  17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll 
  18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus) 
  19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang 
  20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon. 
  21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan 
  22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik 
  23. Memelihara fungsi-fungsi sendi 
  24. Mencegah penyakit gout
  25. Selain itu, Omega 3 yang tekandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak sepert:-
  • Mencegah insomnia 
  • Mengurangkan tekanan emosi 
  • Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan 
  • Membantu memperbaiki masalah autism 
  • Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive 
  • Mengurangkan masalah schizophrenia 
  • Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak

Siapa Perlukan Omega 3 ?
  • Warga Emas 
  • Pesakit Jantung 
  • Wanita 
  • Wanita yang telah melahirkan anak 
  • Pesakit darah tinggi 
  • Orang yang selalu lupa 
  • Kanak-kanak berusia 1 tahun dan ke atas 
  • Pelajar 
  • Ibu menyusu 
  • Ibu Hamil 
  • Orang yang mementingkan tahap kesihatan yang optimum
*************************************************************************
BERITA BAIK!!
Jom2 dapatkan promo yang paling giler best hujung tahun nie!! Omega Guard Shaklee~

Boleh pakat2 dengan kawan2, family & sedara mara untuk dapatkan Omega pada HARGA JIMAT!! Kongsi beli 6 botol Omega Percuma 1 pada 1 HARGA. Setahun sekali je nie..

Anda juga akan dapat:
* keahlian percuma
* BONUS pertama dari Shaklee
* Penjimatan HEBAT. Beli dengan harga ahli yang sangat istimewa, & beli sambil kumpul point!

Tapi kalau tak nak beli banyak2 pun takpe.
sms saya sekarang, nanti saya cerita kan HARGA SPECIAL.. 

* These statement have not been evaluated by the Food & Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or preventary disease. 

Untuk maklumat lanjut tentang pembelian produk Shaklee / keahlian / jana pendapatan dari rumah sila hubungi saya seperti di bawah: 
email: mommyfarisazham@gmail.com 
SMS: 013-7073943 (Deanna) 
Fan page: Dunia Vitamin Semulajadi 
FB: Deanna Aris

Kenapa mesti pilih Omega Guard Shaklee?

11:00 0 Comments
Kebaikan & Manfaat Omega Guard Shaklee

Kami ingin berkongsi kebaikan dan manfaat Omega Guard Shaklee dengan anda semua. Entri kali ini ingin mengupas lebih lanjut mengenai Kelebihan Minyak Ikan (kapsul) Shaklee (Omega Guard) dan manfaatnya. Jom baca sampai habis.

Shaklee Omega Guard diekstrak dari ikan laut air sejuk (mackerel, herring, anchovies) di perairan negara Jepun. Ia bukan dari hati minyak ikan. Omega Guard adalah 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan. berbanding dengan produk Omega di pasaran, Omega Guard Shaklee merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA dan banyak lagi. Satu kajian Omega Guard dapat membekalkan 905mg asid-lemak Omega-3 EPA dan HDA.













Kebanyakan pengusaha-pengusaha kilang menggunakan kaedah penyulingan tekanan tinggi untuk mengekstrak minyak ikan, akan tetapi kaedah ini bukan hanya akan memusnahkan sesetengah nutrien, malah tidak boleh menapis kandungan logam yang membahayakan kesihatan. Shaklee menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini untuk menghasilkan Omega Guard. Ia dihasilkan melalui suatu proses penyulingan propietari tiga molekul untuk mengekstrak asid lemak Omega-3 yang paling tulen dan paling semulajadi sementara menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin dan PCB (polychlorinated biphenyl) merupakan bahan kimia industri yang sangat bertoksik.


Manfaat Utama

Asid Lemak Omega-3 merupakan asid lemak yang penting yang tak dapat dihasilkan oleh badan kita. Oleh itu, kita perlu mengambilnya dari sumber makanan. Omega-3 dari asas tumbuhan tidak boleh ditukarkan kepada EPA dan DHA secara berkesan oleh badan. Omega-3 membantu rembesan prostaglandin dengan lebih berkesan untuk menghalang prostetomegaly dan membuang air kecil yang timbul daripada punca andropos. Ia juga mengimbangi perubahan dalam kepekatan hormon wanita yang menyebabkan PMS serta membantu kulit licin dan kemerah-merahan.


Banyak lagi info & testimoni Omega DI SINI.

Promosi Omega masih hangat berlangsung. Jangan ketinggalan untuk dapatkan Omega hari nie!


* These statement have not been evaluated by the Food & Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or preventary disease. 

Untuk maklumat lanjut tentang pembelian produk Shaklee / keahlian / jana pendapatan dari rumah sila hubungi saya seperti di bawah:
email: mommyfarisazham@gmail.com 
 SMS: 013-7073943 (Deanna) 
 Fan page: Dunia Vitamin Semulajadi 
 FB: Deanna Aris

09 December 2013

Perbezaan UBAT & SUPLEMEN

15:45 0 Comments

Perbezaan Ubat dan Suppelement. Jemput baca sama2 ya..

SHAKLEE BUKAN UBAT YE TETAPI SUPPLEMENT UNTUK MENAMPUNG KEKURANGAN NUTRIEN PENTING DALAM BADAN KITA. 


PERBEZAAN SUPPLEMEN DAN UBAT

Oleh kerana terlalu banyak ubat dan supplemen yang dipasarkan dan dijual di sama ada hospital, klinik, farmasi dan secara online, kita sebagai orang islam harus berhati-hati. Bahan-bahan yang digunakan mestilah halal digunakan.


Dalam keadaan tertentu di mana tidak ada bahan yang boleh dijadikan ubat bagi mengubati sesuatu penyakit, orang islam diharuskan mengambil bahan-bahan yang haram untuk pengubatan.Tetapi pengecualian ini tidak tertakluk pada suplemen kerana suplemen bukanlah ubat yang sangat diperlukan merawat penyakit. 

Suplemen hanyalah membantu seseorang untuk menjadi lebih sihat dan membantu proses penyembuhan penyakit.

Terdapat perbezaan antara ubat dan suplemen. Ubat hanya dimakan oleh orang yang sakit dan memberikan kemudaratan pada orang yang sihat. Sementara suplemen boleh digunakan oleh orang yang sakit dan orang yang sihat. Jadi pastikan adakah yang kita ambil itu jatuh dalam kategori ubat atau suplemen.

<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Apakah Ubat?

1. Ubat sama sekali ganjil dengan tubuh badan. Ia tidak menjadi sebahagian daripada tisu-tisu badan kita, tidak juga menyumbang bahan-bahan berkhasiat.

2. Ubat ialah ejen-ejen bahan kimia yang kuat yang boleh mengubah fungsi –fungsi secara menggangu tindakan biokimia dan proses enzim.

3. Ubat boleh mengakibatkan kesan sampingan. Kebanyakkan boleh kekal dalam badan. Malahan aspirin boleh kekal menyebabkan ganguan dalam perut, pendarahan dalam perut, loya, ganguan penglihatan, ganguan mental, bintik-bintik merah, telinga berdengung, ganguan penghadaman, dan akhirnya kematian.

4. Ubat bertindak baik hanya secara berasingan. Ianya boleh mengangu satu sama lain dan berkebolehan menghasilkan kesan-kesan sampingan.

5. Ubat baik dimakan biasanya di pertengahan waktu makan untuk mengelakkan hal yang saling mempengaruhi atau pencairan oleh kesan daripada makanan.

6. Ubat berkemungkinan membawa maut. Salah guna atau berlebihan boleh membunuh. 

7. Ubat menghasilkan kesan kepada setiap orang. Tidak kira apa keadaan seseorang itu. Seseorang boleh merasai kesan pengambilannya. Ubat bertindak cepat dan menakjubkan. Seseorang boleh menerima kesanya dalam jangka masa yang pendek beberapa minit atau jam.

8. Ubat merawat kesan atau tanda-tanda sakit tetapi bukanya merawat punca sakit. Ianya hanya menutup kesakitan, sebaliknya ia tidak memulihkan. Tidak ada keadaan badan yang disebabkan oleh kekurangan apa-apa ubat. Contohnya sakit kepala, bukan disebabkan kekurangan aspirin pada sesuatu system.

9. Orang tua biasanya memerlukan ubat pada sukatan yang rendah kerana mudah mendapat kesan sampingan yang serius jika dibandingkan dengan orang muda.

Apakah Supplement (Vitamin)?

1. Bahan berkhasiat kesemuanya adalah semulajadi dan penting kepada tubuh badan. Jika kita kurang mengambilnya, kita akan mati atau sengsara akibat kelemahan fungsi organ.

2. Bahan-bahan berkhasiat bertindak dengan membantu tindakan biokimia dan pemprosesan enzim.

3. Bahan berkhasiat tidak menimbulkan kesan sampingan. Menggunakannya berlebihan hanya tergangu sementara. Oleh itu badan akan membina system enzim untuk menghadapi bahan berkhasiat, ianya bersedia menghadapi kelebihan.

4. Bahan berkhasiat bertindak lebih baik secara bersatu antara satu sama lain ibarat rantai. Kesemuanya harus bergabung untuk menghasilkan kesan yang lebih baik.

5. Bahan berkhasiat baik diambil bersama makanan. Ianya lebih berkesan menyerap bersama makanan dan mempertingkatkan keberkesanan penghadaman lain-lain faktor makanan.

6. Bahan berkhasiat adalah selamat. Tiada satu pun kenyataan yang tercatit mengenai merbahayanya dengan pengambilan vitamin, zat galian dan asid amino.

7. Bahan berkhasiat tidak menghasilkan tindak balas kepada seseorang. Ianya hanya memberi kesan sekiranya bahan-bahan berkhasiat ternyata kekurangan dalam tubuh badan.

8. Bahan-bahan berkhasiat bertindak secara perlahan-lahan dalam jangka masa yang panjang. Ia kebiasannya mengambil masa berbulan-bulan untuk mencapai kesan kejayaan.

9. Bahan berkhasiat bertindak merawat terhadap PUNCA penyakit sekiranya digunakan kerana menampung kekurangannya. Jika sesuatu keadaan yang sedia ada itu berpunca dari kekurangan sesuatu bahan berkhasiat yang tertentu oleh itu menambahkannya ketika mengambil makanan dapat mengatasi masalah serta kerosakan yang telah terjadi dan tidak berulang lagi.

10. Orang tua memerlukan lebih banyak bilangan khasiat, oleh kerana faktor-faktor kekurangan yang berlarutan begitu lama serta penghadaman yang lemah.


Untuk maklumat lanjut tentang pembelian produk Shaklee / keahlian / jana pendapatan dari rumah sila hubungi saya seperti di bawah: 
email: mommyfarisazham@gmail.com 
 SMS: 013-7073943 (Deanna) 
 Fan page: Dunia Vitamin Semulajadi 
 FB: Deanna Aris

08 December 2013

KULIT CANTIK, CERAH, HALUS, ANJAL DAN GEBU & HUBUNGAN SUAMI ISTERI SEMAKIN HANGAT!

11:00 0 Comments
Assalamualaikum & selamat sejahtera.

Alhamdulillah, selepas hampir 3 minggu amalkan Set D + Alfalfa beliau dah mula perasan kulit makin cerah, halus anjal dan gebu. Yang bestnya, bukan pada wajah je taw. Malah 1 badan. Yang lagi best, hubungan suami isteri juga semakin hangat. Wahhh..gembira dengar! Happy for her :)

Testimoni Set D + Alfalfa


SHARING : bismillahirrahmanirrahim. Alhamdulillah. selepas menggunakan produk skincare/kesuburan dari SHAKLEE slama hampir 3 mingggu, saya perasan kulit saya semakin cerah, halus, anjal dan gebuss. bukan hnye pda wajah tp sluruh badan. Yg bestnye, jerawat dah xbrani nak singgah. parut2 jerawat semakin pudar. nk blend foundation pun senang. dan muka xbcapuk. muke da kurang bminyak nampk glowing dan moist!! sblm ni, da mcm2 pencuci muke da gune. duit pun da byk kopak tp sumenye xmendatangkan hasil. tpi lpas amalkan Vitamin c,vitamin E, Vitamin B complex dan Alfalfa sy da xnak cari lain da. hubungan suami isteri juge smakin hangat!! hehe!! dulu pembeli tp sekarang dan berani mnjdi pgedar krn kberkesanannya! I ♥ SHAKLEE!! BERMINAT BOLEH PM SY UTK DPTKAN HRGA ISTIMEWA! :D

Set D (KULIT DAN KESUBURAN)
B Complex
Vitamin C
Vitamin E

Vita-C dan Vita-E adalah gabungan antioksidan, bermanfaat untuk menghapuskan radikal bebas dalam tubuh. Vitamin E menjadikan seseorang nampak muda kerana ia menghalang perkembangan sel penuaan.

Gabungan vitamin-vitamin di atas berguna untuk mencegah jerawat dan melupuskan parut jerawat baru. Menjadikan wajah lebih berseri dari dalam.

Khasiat Vitamin C
  • meningkatkan sistem pertahanan badan
  • stress meningkatkan keperluan vitamin C
  • perokok dan orang sekelilingnya memerlukan vitamin C
  • sejenis kolagen seperti glu yang melekatkan sel-sel
  • mencegah gusi berdarah
  • membantu menyembuhkan luka
  • memerangi kimia toksik
  • menyingkatkan selsema
  • bertindak sebagai antioksida

Khasiat B Complex 
  • Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein
  • Anti stress (sebagai penenang)
  • Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. (khusus ibu menyusu).
  • Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.
  • Vitamin B juga dapat melahirkan wajah yang cantik berseri dan tidak kusam.

Khasiat Vitamin E 
  • Menjadikan anda tampak lebih muda dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.
  • Melindungi paru2 dari pencemaran udara.Meningkatkan kuasa sel-T untuk melawan penyakit.
  • Anti oksidan.
  • Membekalkan oksigen ke sel-sel badan.
  • Mengurangkan risiko Alzheimer (nyanyuk).
  • Menyelesaikan masalah kelesuan.
  • Mengurangkan risiko parut yang besar.
  • Merendahkan kadar kolesterol.
  • Membantu mencegah kanser.
  • Merendahkan risiko katarak.
  • Vitamin E juga dikenali sebagai ‘vitamin cinta’ kerana ia boleh membantu dalam perhubungan suami isteri. Malah wanita hamil, menyusukan anak, mengambil sebarang pil hormon dan melalui fasa menopous memerlukan vitamin E.

Lagi banyak info & testimoni klik DI SINI.  


* These statement have not been evaluated by the Food & Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or preventary disease. 

 Untuk maklumat lanjut tentang pembelian produk Shaklee / keahlian / jana pendapatan dari rumah sila hubungi saya seperti di bawah: 
email: mommyfarisazham@gmail.com 
 SMS: 013-7073943 (Deanna) 

07 December 2013

SET PENYUSUAN SHAKLEE BOLEH BANYAKKAN SUSU?

13:00 0 Comments
Kredit: Better You Better World


Memberikan susuibu pada si manja menjadi impian semua insan bergelar ibu terutama mereka yang nak berikan terbaik buat anak mereka. Bekerjaya bukan satu alasan untuk menafikan hak si manja. 



Walau bagaimanapun, seorang surirumah tidak bermakna mereka mudah untuk menyusu dan mudah menjayakan penyusuan lengkap 2 tahun. Ini kerana banyak faktor yang penting untuk menjayakan penyusuan. 



Ramai ibu muda yang kurang arif akan ingat bahawa dengan makan vitamin yang sedang popular di pasaran akan terus buatkan susu mereka jadi banyak dan melimpah ruah. 



Hakikatnya konsep penyusuan asas perlu dan wajib di fahami oleh ibu2 yang ingin menyusukan anak mereka. 


Antara perkara penting yang perlu diutamakan ialah: 
  1. Susu akan banyak apabila lagi kerap anak menyusu atau sistem perahan yang konsisten setiap 2 jam. 
  2. Pengambilan air yang mencukupi iaitu 3 liter sehari. 
  3. Pemakanan si ibu seimbang dan mencukupi. Ibu yang menyusu tidak boleh skip makan atau hanya light meal sebab si anak perlukan susu yang bernutrisi untuk membesar. 
  4. Si ibu yang ingin menyusukan anak perlu tahu apakah ubat merancang kehamilan yang boleh digunapakai jika ingin menyusu anak dan waktu yang sama mengamalkan pil perancang keluarga. 
  5. Si ibu perlu tahu apakah yang dimaksudkan dengan POWER PUMPING terutama apabila si ibu perlu mencukupkan stok keperluan susu anak terutama apabila anak dihantar di taska atau ditinggalkan bersama baby sitter. POWER PUMPING juga sangat penting apabila si ibu tidak dapat mengepam secara konsisten setiap 2 jam di tempat kerja. 
  6. Si ibu perlu pandai menjaga kesihatan diri dan mengelakkan keletihan melampau atau tekanan perasaan kerana ianya boleh mengganggu penghasilan dan pengeluaran susuibu. 
  7. Si ibu kena yakin dengan doa dan diri sendiri bahawa susuibu yang dihasilkan mencukupi untuk si manja. 
  8. Jangan bandingkan diri dengan orang lain tetapi sentiasa bersyukur dengan rezeki yang diperolehi. 
  9. Kekal positif dan bersangka baik dengan hasil usaha sendiri. 
  10. Sentiasa bersyukur setiap kali selepas menyusukan / memerah supaya tenaga positif kuat dalam diri. 
Pengambilan supplement hakikatnya membantu tubuh ibu mendapat zat vitamin dan galian yang sukar untuk dilengkapkan dari makanan harian. Setiap vitamin mempunyai fungsi yang berbeza. 

Namun jujurnya hari ini ramai pengedar yang menjual atas dasar bisnes maka mereka akan sarankan 2 produk sahaja iaitu Alfalfa dan ESP. 

Walaupun begitu sebagai seorang pengamal tegar selama 15 tahun, set 3M yang sering saya sarankan mempunyai fungsi yang tertentu dan seimbang malah meliputi keperluan ibu secara menyeluruh. 

Secara ringkasnya : 



ESP 
  • membentuk dan membaiki sel dalam tubuh. Ia penting untuk ibu dan anak malah komposisi utama dalam susuibu adalah protien. ESP adalah protien lengkap yang diperlukan oleh badan manusia. Ianya protien dari kacang soya yang tidak diubah genetiknya. 
Vitalea with iron 
  • Ianya adalah multivitamin yang lengkap dengan sat dan galian utama yang diperlukan oleh badan. Antara tanda kekurangannya ialah si ibu mudah rasa nak pitam malah ada yang mudah rasa pening kepala selepas menyusukan anak. 
Vitamin C 
  • Penting untuk menjadi asas kepada sistem pertahanan badan. Ini membantu si ibu mengawal tekanan yang dihadapi malah ia membantu si manja sihat. 
B complex 
  • Ia vitamin penting untuk bina darah. Ia juga terkenal sebagai vitamin penenang. Ia membantu si ibu kekal bertenaga dan tidak mudah moody. 
Ostematrix 
  • Ia adalah kalsium, magnesium dan vitamin D yang sangat penting untuk pembinaan darah, sistem saraf dan keperluan utama pembentukan tulang dan gigi. 
Alfalfa 
  • Ia adalah tumbuhan yang kaya dengan protien dan zat galian [micro nutrien]. Ia dalam kelompok herba maka pengambilannya memerlukan pengambilan air yang mencukupi dan konsisten. 
  • Bagi ibu menyusu ia sangat membantu dalam mempercepatkan penghasilan susuibu. Walau bagaimanapun, alfalfa tidak sesuai untuk ibu yang anaknya yang di diagnose G6PD kerana alfalfa mengandungi vitamin K. 
  • Oleh kerana alfalfa mengandungi vitamin K, pengambilannya oleh ibu menyusu akan mendapati susuibu pekat dan sedikit kuning kehijauan. 

Jadi jika anda ibu yang baru dalam dunia penyusuan, pastikan anda tahu vitamin yang anda ambil.

Dapatkan konsult dari pengedar yang membantu anda untuk menjayakan penyusuan. 


* These statement have not been evaluated by the Food & Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or preventary disease. 




Untuk maklumat lanjut tentang pembelian produk Shaklee / keahlian / jana pendapatan dari rumah sila hubungi saya seperti di bawah: 

email: mommyfarisazham@gmail.com 
SMS: 013-7073943 (Deanna) 

Vitamin Cinta

Vitamin Cinta

Vitamin HOT untuk Wanita

Vitamin HOT untuk Wanita