Followers

23 December 2017

Hebatnya kuasa YA LATIF Berbanding Rotan.


Assalamualaikum.


Bila anak-anak kita nakal atau tak dengar kata, ramai antara kita yang mula tinggikan suara dan pukul anak kan.... Kadang-kadang bukan kita tak boleh sabar, tapi mungkin terikut-ikut dengan gaya mendidik zaman mak atau nenek kita..Memang cabaran yang agak besar bila kita jaga anak-anak tanpa tinggikan suara dan marah-marah. Memang tak mudah. Lebih-lebih lagi bila ada anak ramai. Macam-macam perangai kan..Namun kita sebagai ibu apa yang perlu kita buat? Kita gunakan kuasa DOA.


berdoalah-kepadaku-niscaya-aku-perkenankan-kuasa-doa
Boleh tak kita denda anak kita? 
Denda tu boleh, tapi ia tak mencukupi dan kita perlu doakan yang manis-manis.Segala kata-kata, keyakinan, doa, harapan dan impian ibu ayah adalah doa dan akan terkesan ke dalam jiwa anak. Doa perlulah disusuli dengan tindakan yang hikmah dalam cara kita membentuk peribadi anak kita.
Amalkan membaca YA LATIF sebanyak 7 kali dan dihembuskan ke kepala anak sewaktu anak sedang atau hendak tidur.Kita (dan ingatan untuk diri saya juga) perlu banyak bersabar dalam melayani karenah anak-anak zaman sekarang yang sangat aktif. Sebenarnya kita nie perlu banyak pujuk daripada marah-marah.Baca Al-Fatihah dan Surah Taha ayat 1-5

al-fatihah


surah taha 1-5Bacaan untuk anak/suami yang degil tak mahu solat:


Baca doa ini 3 kali pada anak/suami yang sedang tidur pada hidungnya masa dia menarik nafas. Buat sekurang-kurangnya 7 malam masa anak/suami sedang tidur nyenyak.


Doa Nabi Daud:

"Ya Allah, lembutkan hati anakku (sebut nama) sebagaimana Engkau lembutkan Nabi Daud akan besi".Juga hembuskan pada makanan dan minumannya.Bila tengah masak pulak sentiasa basahkan lidah kita dengan ayat 200 Surah Al-Imran.

surah alimran ayat 200Dan perbanyakkan juga zikir Ya Hayyu, Ya Qayyum, Ya Latif dan Ya Rahman berulang-ulang kali. Semua ini doa pelembut hati, insyaAllah.


Semoga bermanfaat.


Salam sayang ❤ Deanna Aris


No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen! ^__~

Vitamin Cinta

Vitamin HOT untuk Wanita