Followers

09 December 2012

Kebaikan Penyusuan Ibu kepada ibu & bayiAlangkah bahagianya menjadi seorang ibu apatah lagi boleh menyusui sendiri bayi yang dilahirkan. Secara lahiriahnya setiap ibu mampu menyusui sendiri anaknya. Susu ibu merupakan makanan terbaik bagi bayi. Ia mengandungi khasiat pemakanan yang seimbang untuk tumbesaran dan perkembangan bayi bagi memastikannya membesar dengan sihat dan kuat. Susu ibu juga mempunyai daya tahan yang diperlukan bayi demi melindunginya daripada serangan dan jangkitan yang biasa dihadapi oleh bayi yang baru lahir. Malah, kebanyakan susu tepung bayi boleh menyebabkan jangkitan biasa dan cirit birit di kalangan bayi.


Selain bayi, ibu juga secara tidak langsung mendapat manfaat kesihatan daripada penyusuan. Sesetengah jenis kanser seperti kanser payudara payudara dan ovari jarang berlaku pada pada ibu-ibu yang menyusukan bayinya. Penyusuan secara eksklusif disarankan untuk diberi sehingga 6 bulan, dan selepas itu diteruskan penyusuan dengan makanan tambahan sehingga dua tahun atau lebih. Diet yang seimbang amat penting bagi para ibu yang menyusukan bayinya bagi mengekalkan komposisi dan pengeluaran susu di samping mengekalkan kesihatan si ibu.


Di bawah adalah saranan nutrien yang perlu diambil oleh para ibu yang menyusukan bayi bagi memastikan kesihatan bayi dan ibunya.


1. Multivitamin

Multivitamin menyediakan vitamin dan mineral penting untuk para ibu yang mana ianya tidak boleh diperoleh daripada diet harian. Kadar vitamin yang mencukupi membantu penghasilan susu yang banyak dan berkhasiat di samping menggalakkan kesihatan ibu dan bayi secara meyeluruh.


2. Protein

Bayi memerlukan protein yang banyak untuk tumbesaran yang berkekalan dan sempurna. Sumber protein yang baik seperti protein soya di dalam diet penyusuan amat penting untuk pengeluaran susu. Protein membantu dalam membina dan mengekalkan sel-sel yang menghubungkan setiap bahagian tubuh. Ibu disarankan mengambil sekurang-kurangnya tiga hidangan protein yang berkhasiat sehari.


3. Vitamin C

Dalam kajian terhadap para ibu yang menyusukan bayinya dengan mengambil vitamin C menunjukkan khasiat vitamin C tersebut tertumpu kepada bayi.Oleh itu, menyusukan bayi secara eksklusif dapat melindungi bayi daripada kekurangan vitamin C. Vitamin C penting bagi menguatkan sistem imun dan membina kulit, gigi dan gusi yang sihat.


4. Vitamin B Complex

Vitamin B Complex merupakan vitamin yang diperlukan setiap hari oleh ibu dan bayi bagi menyokong sistem saraf dan metabolisme yang sihat. Vitamin B mempunyai pelbagai fungsi termasuk pengeluaran hormon, pembetukan sel-sel darah merah, penghasilan tenaga untuk sel, dan mengekalkan saraf serta kulit yang sihat. Ibu yang menyusukan bayi perlu mendapatkan vitamin B Complex untuk memberikan khasiatnya kepada bayi melaui susu ibu.


5. Kalsium

40 pretaus daripada susu ibu adalah kalsium. Kalsium diperlukan untuk membina tulang yang sihat dan pertumbuhan gigi pada bayi. Wanita yang menyusukan bayi disarankan mengambil sebanyak 1300mg kalsium setiap hari.


6. Asid Lemak Omega 3

Pengambilan asid lemak omega 3 dalam tempoh penyusuan susu ibu dapat menggalakkan perkembangan otak dan mata anak. Ia telah dibuktikan secara santifik bahawa neuron lebih mudah berhubung apabila kandungan Omega 3 lebih banyak di dalam otak. Tambahan pula, tidak ramai kanak-kanak yang diberi susu ibu mempunyai masalah fungsi otak seperti gangguang hiperaktif dan masalah tumpuan (ADHD) atau autisme.


7. Alfalfa

Alfalfa mengandungi banyak nutrien penting dan pelbagai vitamin lain seperti vitamin K, A, B1, B6, C, E, kalsium, zink dan zat besi. Semua bahan-bahan tersebut penting untuk pertumbuhan dan perkembangan yang sihat. Alfalfa juga digunakan secara tradisional untuk meningkatkan pengeluaran bekalan susu ibu.


 

*dipetik dari Shaklee Today

 

Anda ingin mencuba vitamin Shaklee? Boleh email saya di anakesin85@yahoo.com atau sms 0137073943. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.

 

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen! ^__~

Vitamin Cinta

Vitamin HOT untuk Wanita