Followers

04 October 2017

Atasi Senggugut Teruk!


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Apa tu senggugut?


Senggugut atau juga dikenali sebagai (Premenstrual dysphoric disorder /dysmenorhoea) merupakan sakit yang timbul dengan kedatangan haid bagi seorang wanita. Senggugut dibahagikan kepada dua iaitu Senggugut utama dan Senggugut kedua.Senggugut utama

Senggugut utama atau Senggugut primari adalah disebabkan oleh penghasilan hormon prostaglandin oleh badan yang menyebabkan pengecutan rahim yang luar biasa kuat. Senggugut utama biasanya berlaku pada wanita remaja belum kahwin dan menyerang pada hari pertama dan kedua kedatangan haid.


Senggugut keduaSementara senggugut sekondari disebabkan oleh wujudnya sel endometrium di luar rahim ( endometriosis ) dan berlaku pendarahan di dalam perut, atau jangkitan kronik yang menyebabkan senggugut datang kebiasaannya pada usia lanjut dan berlanjutan sepanjang kedatangan pendarahan haid.


Risiko senggugut

Pemeriksaan doktor adalah diperlukan memandangkan endometriosis boleh menyebabkan kemandulan.

Teringat dulu masa kerja. Ada sorang kawan nie memang kalau datang period tu kena senggugut teruk. Biasanya bila hari pertama period dia akan cuti dan ambil ubat tahan sakit. Tapi hari tu dia tak dapat cuti sebab kami kejar dateline dokumen yang kami kena siapkan.


Pagi tu tengok muka dia dah pucat dah. Tiba-tiba dia pengsan! Kelam kabut la kejap ofis masa tu. Panggil sorang staff lelaki dukung masuk dalam kereta dan bawa pergi klinik berdekatan. Fuhhh...


Senggugut teruk sangat bahaya! Jangan ambil ringan ya. Setiap wanita pasti mengalami senggugut. Cuma yang membezakan adalah kekerapan sakit antara skala 1-10 dan kesan senggugut yang dialami. Dan setiap dari kita kena tau bahawa kekerapan sakit yang biasanya yang kita tak dapat nak bendung kesakitannya sebenanarnya membawa petanda kepada masalah lain.Bagaimana untuk mengatasi senggugut? 

Kajian mencadangkan beberapa jenis vitamin dan mineral yang dapat membantu mengurangkan senggugut iaitu:
  • Folic acid (400 mcg)
  • Magnesium (400 mg)
  • Vitamin E (400 IU)
  • Calcium (1,000 mg to 1,300 mg)
  • Vitamin B6 (50 mg to 100 mg)

Supplement Shaklee yang sesuai untuk senggugut:

supplement shaklee untuk sengugut, senggugut teruk, vitamin senggugut
Set Untuk Mengatasi SenggugutPengalaman mereka yang dah mencuba Set Untuk Mengatasi Senggugut:

Testimoni 1:Tes3timoni 2:Testimoni 3:Testimoni 4:
Jangan tunggu lagi tau. Tak best tahan-tahan sakit tu. Jom dapatkan Set Senggugut Shaklee sekarang!


Klik SAYA NAK CEPAT-CEPAT untuk dapatkan Set Senggugut Shaklee.


Untuk maklumat lanjut tentang pembelian produk Shaklee / keahlian / jana pendapatan dari rumah sila hubungi saya seperti di bawah: 
email: mommyfarisazham@gmail.com 
whatsapp: 013-7073943 (Deanna)

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen! ^__~

Vitamin Cinta

Vitamin HOT untuk Wanita