Followers

25 January 2014

11 SEBAB BUAH PINGGANG ROSAK

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Buah pinggang merupakan organ terpenting dalam tubuh badan kita. Ia sangat penting di dalam sistem perkencingan. Buah pinggang akan memproses 200 liter darah setiap hari dan menapis keluar sekitar 2 liter air dan sisa-sisa buangan. Air yang berlebihan dan sisa-sisa buangan ini terdiri daripada urin,yang mengalir melalui satu tiub sempit yang dipanggil ureter.Dari ureter,urin akan mengalir ke pundi kencing.Di situ kandungan urin tadi akan disimpan sehingga anda membuangnya sebagai air kencing.

Buah pinggang juga berperanan dalam menghasilkan hormon. Beberapa hormon yang dihasilkan oleh buah pinggang membantu untuk mengekalkan keseimbangan dalam tubuh. Antara hormon yang dikeluarkan ialah erythropoietin, renin, dan calcitriol.
  • Erythropoietin atau EPO berfungsi untuk merangsang tulang sum-sum untuk menghasilkan sel darah merah.
  • Renin berfungsi untuk menetapkan tekanan darah.
  • Calcitriol-satu bahan aktif berbentuk vitamin d,berfungsi untuk menjaga kalsium untuk tulang dan untuk keseimbangan kimia yang normal dalam badan.


Jika buah pinggang gagal untuk berfungsi, ini akan menyebabkan terkumpulnya sisa toksin di dalam badan. Maka ketika ini anda memerlukan rawatan dialisis untuk membuang racun-racun ini.11 SEBAB BUAH PINGGANG ROSAK 

Ini saya ambil dari page Dr. Malinda. Terima kasih doc atas perkongsian ilmu ini.


Recently terima beberapa call yang mencari doktor untuk jaga dialysis centre. Excitedly, mereka kata sekarang ni doktor yang terlatih dalam dialysis ni macam goreng pisang panas. High demand!

True Enough. Tapi apa maksudnya? Terlalu ramai pesakit yang perlu menjalani dialysis! Kes penyakit buah pinggang semakin meningkat, betul?

Cukuplah 13 tahun melihat saya arwah ayahanda tersayang menderita penyakit buah pinggang. Di tebuk perut untuk 'Peritoneal dialysis'. Di operation utk AV Fistula. Menahan sakit di cucuk setiap 2 hari sekali utk mencari urat darah menyambung ke mesin dialysis. Kurang darah. Susah bernafas akibat air banyak yang berkumpul dalam badan dan pelbagai komplikasi lain..

Being as a doctor is different. Tapi bila perkara itu berlaku pada anggota keluarga sendiri - Then, baru kita betul-betul tahu, how they suffer!

Saya tidak mahu itu kesudahan hidup saya. Saya tidak mahu ia berlaku lagi pada ibu, suami, anak-anak dan keluarga saya. Saya juga tidak mahu anda semua mengalami nasib yang sama. It's really PAINFUL! Jaga diri kerana jika kita perlu menjalani dialysis setiap 2-3 hari sekali, semua anggota keluarga akan merasa kesulitannnya..

Take Care Of Our Own Kidney!

11 Faktor yang merosakkan Buah Pinggang:

1) Kerap tahan kencing

2) Kurang minum air

3) Suka makan makanan masin

4) Suka minum minuman bergas

5) Kerap kena jangkitan 'kencing kotor' (Urinary Track Infection) dan tidak dirawat dengan sempurna.

6) Kerap makan daging merah dan Seafood (Tinggi Uric Acid)

7) Kerap makan Pil Tahan Sakit

8 ) Merokok

9) Obesiti

10) Alkohol

11) Penyakit Darah Tinggi dan Kencing Manis yang Tidak terkawal

Buah Pinggang Kita. Amanah Kita.


Untuk maklumat lanjut tentang pembelian produk Shaklee / keahlian / jana pendapatan dari rumah sila hubungi saya seperti di bawah: 
email: mommyfarisazham@gmail.com
SMS: 013-7073943 (Deanna)

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen! ^__~

Vitamin Cinta

Vitamin HOT untuk Wanita