Followers

13 January 2014

Botak Selepas Kelahiran?

"Rambut saya banyak gugurlah selepas bersalin". Keluhan yang biasa kita dengar daripada ibu2 selepas melahirkan anak. 


Masalah rambut gugur selepas kelahiran bukan lagi perkara biasa. Kita biasa kan dengar orang tua2 kata bila anak pandai main 'buih' dalam mulut, rambut si ibu akan banyak gugur. Mungkin itu hanyalah sekadar mitos kerana terdapat faktor2 tertentu kenapa masalah kerap berlaku kepada ibu2 yang baru melahirkan bayi. Si ibu harus faham hormon (dalam darah) yang berubah setelah bayi dilahirkan yang menyebabkan keguguran rambut. Selepas bersalin, tahap estrogen menurun dan semakin banyak folikel rambut masuk peringkat berehat. Ini bermakna lebih banyak rambut akan gugur ketika mandi atau bersikat.


Makanan Mencegah Keguguran Rambut

Telur Dan Daging Ayam
Sebahagian besar rambut berasal daripada protein. Jadi, memakan ayam, telur, keju rendah lemak, almond dan yogurt semulajadi boleh menggalakkan pertumbuhan dan mencegah kerosakan atau keguguran rambut.

Gandum
Makan gandum secara teratur bukan sahaja boleh meningkatkan tenaga tetapi boleh mempertahankan warna dan mencegah rambut gugur. Buah kering dan kekacang Buah kering dan kekacang mengandungi zat besi, sulfur dan biotin. Mineral tersebut menjadi sumber vitamin E yang boleh meningkatkan peredaran darah pada kulit kepala dan inositol yang boleh mempertahankan kesihatan akar rambut sehingga mencegah keguguran.

Tauge
Sayuran ini mengandungi gizi yang penting untuk memelihara kesihatan rambut yang dikenali sebagai silika. Silika digunakan oleh tubuh untuk menyerap vitamin dan mineral serta membentuk sel-sel baharu yang membuatkan rambut kuat dan sihat.

Sayuran Hijau
Bayam dan brokoli memiliki kandungan vitamin A dan C. Vitamin ini diperlukan untuk menghasilkan sebum yang berfungsi sebagai pelembut semulajadi untuk melembap dan menguatkan akar rambut.

Buah-buahan Segar
Tembikai, pisang, epal, oren dan buah-buahan lain dapat memberikan tubuh kuantiti khasiat penting yang baik bagi mengurangkan keguguran rambut.

Makanan Laut
Kandungan zink pada makanan laut seperti kerang, udang dan tiram membantu mencegah rambut gugur dan menguatkan akar rambut. Ia turut membantu sel-sel tubuh menjaga hormon dalam penyerapan vitamin lebih baik untuk pertumbuhan rambut.

Salmon
Merupakan sumber protein, asid lemak penting omega-3, vitamin B12 dan zat besi yang diperlukan untuk memelihara kesihatan kepala, mengurangkan kekeringan pada rambut serta kulit kepala.

Kunyit dan jintan merupakan makanan rambut yang baik bagi merangsang pertumbuhan rambut lebih sihat.

Air Masak
Minum sekurang-kurangnya lapan gelas air sehari kerana dapat membantu memberikan nutrisi yang diperlukan sehingga rambut tumbuh kuat dan sihat.

***********************************************************************************

Apa supplement Shaklee yang dapat membantu?

Membantu mengatasi keguguran rambut selepas bersalin

Zinc Complex Shaklee memang terkenal dikalangan ibu2 berpatang kerana ia dapat membantu mempercepatkan pemulihan luka selepas kelahiran. Ia juga membantu pembentukkan protein dan kolagen untuk pertumbuhan dan perkembangan kulit, kuku dan organ. Dan mungkin ramai yang tak tahu, zinc juga dapat membantu mempertingkatkan sistem imun di mana ia membantu pengeluaran kelenjar thymus. Kelenjar thymus mempertingkatkan sistem imun dengan pengeluaran T-cells untuk menentang kanser dan menghalangkan infeksi penyakit.


Testimoni 1: Baru 4 hari makan rambut dah kurang gugur

Baru 4 hari makan zinc rambut dah kurang gugur


Testimoni 2: Tak sampai seminggu, rambut dah kurang gugur

Tak sampai seminggu amalkan zinc, rambut dah kurang gugur


Hubungi saya seperti di bawah untuk dapatkan produk anda hari ini!


* These statement have not been evaluated by the Food & Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or preventary disease

Untuk maklumat lanjut tentang pembelian produk Shaklee / keahlian / jana pendapatan dari rumah sila hubungi saya seperti di bawah: 
email: mommyfarisazham@gmail.com 
SMS/whatsapp: 013-7073943 (Deanna) 

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen! ^__~

Vitamin Cinta

Vitamin HOT untuk Wanita