Followers

29 April 2014

Supplement Untuk Ibu Bekerja

Assalamualaikum & selamat sejahtera.

Ramai yang masih kurang arif tentang khasiat suplemen dan keperluan mengambilnya. Ada yang menyangka mengambil suplemen boleh kurus, lebih sihat, cantik dan awet muda tanpa perlu bersenam dan makan. Suplemen sebenarnya perlu diambil bagi menangani masalah pencemaran dan pengambilan makan segera dan tidak teratur di kalangan masyarakat kita hari ini.

Pakar diet Amerika mengesyorkan bahawa setiap hari anda harus memakan:
  • 6-11 sajian roti, bijirin, nasi dan pasta lain
  • 3-5 sajian sayur-sayuran
  • 2-4 sajian buah-buahan
  • 2-3 sajian jika susu, yogurt dan keju
  • 2-3 hidangan daging, ayam, itik, ikan, kacang kering, telur atau kacang
  • lemak, minyak dan gula-gula secara sederhana

Menurut Dr. Bruce Miller dalam Better Health Series (beliau juga pengarang buku terlaris ‘The Nutrition Guarantee’ dan pakar pemakanan bertauliah di sebalik Better Health Series yang terkenal tentang pendidikan pemakanan), walaupun jika anda mematuhinya dengan teliti kepada saranan di atas, anda mungkin menghadapi 3 masalah.
  1. Adalah sukar untuk mendapatkan jumlah vitamin C daripada diet
  2. Jumlah yang diperlukan (seperti Vitamin E) untuk perlindungan daripada beberapa penyakit adalah mustahil untuk mendapatnya daripada diet biasa
  3. Sesetengah nutrien (minyak daripada ikan air sejuk) bukan yang utama dalam diet biasa kita.

Oleh itu, menambah pemakanan tambahan kepada gaya hidup anda adalah sememangnya diperlukan. Apatah lagi bagi kebanyakan para ibu bekerja terikat dengan masa dan sibuk sehingga tiada masa untuk memasak yang akhirnya terpaksa membeli makanan atau membawa keluarga makan di luar.

Suplemen memberikan khasiat yang tidak dapat diperoleh daripada pemakanan kita seharian. Anda mungkin merasakan diri sihat tanpa suplemen namun hanya yang telah mengambil suplemen sahaja akan merasakan kelainannya. Secara minimum bagi seseorang memulakan program pemakanan harus terdiri daripada pengambilan suplemen multivitamin/mineral dan protein.

ESP (sumber protein terbaik)

Vitalea @ multivitamin

Kemudian, berasaskan keperluan dan gaya hidup anda, tambah vitamin C, B kompleks dan vitamin E. Walaubagaimanapun, ingat bahawa suplemen dietari tidak menggantikan makanan. Cara terbaik untuk memperoleh kesihatan yang baik ialah makan dengan cara sihat.


Apa bezanya SHAKLEE?

Seorang ibu sudah pasti ingin memberikan yang terbaik dan asli buat keluarga dan diri agar kekal sihat dan ceria untuk menjaga keluarganya. Ramai yang sering bertanya; apa lebihnya Shaklee daripada yang lain?

Shaklee sering menekankan ” The Shaklee Difference” iaitu sentiasa selamat, sentiasa berkesan dan sentiasa mesra alam. Setiap produk yang dikeluarkan daripada suplemen, isi rumah dan kecantikan, semuanya sentiasa selamat digunakan kerana bersumberkan bahan semulajadi yang mesra alam sesuai dengan tubuh manusia. Ia juga sentiasa berkesan kerana telah menjalani ujikaji dan mempunyai bukti sains yang kukuh yang dibukukan di dalam jurnal-jurnal perubatan.

sumber: majalah iSihat April 2013 & dapuraulad.com
Untuk maklumat lanjut tentang pembelian produk Shaklee / keahlian / jana pendapatan dari rumah sila hubungi saya seperti di bawah: 
email: mommyfarisazham@gmail.com
SMS: 013-7073943 (Deanna)

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen! ^__~

Vitamin Cinta

Vitamin HOT untuk Wanita