Senarai Ubat Penting Kebangsaan (NEML)


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Untuk lihat Senarai Ubat penting Kebangsaan (NEML) klik DI SINI.


Bila korang tengok senarai tu mesti nampak yang vitamin B tersenarai dalam tu kan? 

Jadi memang jelas vitamin B sangat penting dalam diet harian kita. Tapi tak ramai yang ambil berat betapa pentingnya keperluan vitamin B nie.


Vitamin B nie memainkan peranan utama dalam menukarkan makanan kepada tenaga. Secara tak lagsung ia membantu sistem penghadaman kita menukarkan lemak, karbohidrat, protein dan gula kepada tenaga. 



Vitamin B  ibarat "spark plug" dalam badan kita. Bila vitamin B kurang dalam badan, segala yang kita makan akan hanya di simpan di dalam badan semata-mata dan tak digunakan. Bila makanan tak dapat ditukarkan sepenuhnya kepada tenaga, maka risiko kencing manis dan risiko kegemukan mudah berlaku.


Perasan tak dalam senarai tu ada disenaraikan vitamin B1, B6 dan B12?


Apa fungsi vitamin tu?

B12 adalah ko faktor dalam metabolisme karbohidrat

B1 penting untuk pecahan karbohidrat dan membantu menukarkan glukos (gula ringkas) dan karbohidrat kepada tenaga.
Kekurangan vitamin B1 akan menyebabkan glukos dan karbohidrat hanya tersimpan di dalam badan. Apabila ia berterusan ia akan menjadi salah satu punca berat badan bertambah, kegemukan dan hilang bentuk badan yang asal.

B6 sangat penting dan diperlukan untuk penukaran glikogen (tenaga yang tersimpan) dan glukos (gula dalam darah).



Memang vitamin B nie sangat penting untuk di ambil setiap hari. Sangat penting dalam mengekalkan kesihatan yang baik.


**************************************************************************************

Saya pilih B-Complex Shaklee. B-complex Shaklee lengkap dengan 8 kumpulan vitamin B iaitu;
  1. Thiamin (B1)
  2. Riboflavin (B2)
  3. Niacin (B3)
  4. Panthothenic acid (B5)
  5. Pyridoxine (B6)
  6. Folic acid (B9)
  7. Cobalamin (B12)
  8. Biotin


Dan yang paling penting B-complex Shaklee bukan tergolong dalam kategori drugs. Tapi B-Complex Shaklee dimasukkan ke dalam kategori food atau pun makanan. Sebab hampir semua produk Shaklee adalah daripada makanan dan tumbuh-tumbuhan semulajadi.

Yakin selamat dengan B-Complex Shaklee! ^__^


Pilihan saya sudah tentu B-Complex Shaklee!


Ada banyak lagi kepentingan vitamin B terutamanya vitamin B yang lengkap seperti B-complex Shaklee tau. Bersambung entry akan datang ya.







Untuk maklumat lanjut tentang pembelian produk Shaklee / keahlian / jana pendapatan dari rumah sila hubungi saya seperti di bawah: 
email: mommyfarisazham@gmail.com 
SMS / whatsapp / telegram: 013-7073943 (Deanna) 
FB: Deanna Aris 








Comments

Popular posts from this blog

Kenali Tanda-tanda Tubuh Kekurangan Vitamin B-Complex

Pil Perancang yang Sesuai Untuk Ibu Menyusu

Tips Kurangkan Sakit Belakang Ketika Hamil