Followers

25 July 2013

Vitamin Cadangan Untuk Atasi Keguguran & Tingkatkan Kesuburan

Keguguguran dikenali sebagai hilangnya kandungan janin yang berusia di bawah 20 minggu (jika lebih dari usia 20 minggu maka dikatakan sebagai kelahiran tidak matang). Satu dari 6 kehamilan berakhir dengan keguguran, dan sebahagian besarnya terjadi sebelum minggu ke-16 kehamilan. Sementara 200 wanita mengalami keguguran berulang (recurrent miscarriage), bahkan lebih dari 3 kali berturut-turut.

Tanda-tanda terjadinya keguguran.

Dibawah ini beberapa gejala yang dapat diketahui ketika mengalami keguguran:

✿ Pendarahan dari vagina, baik spontan ataupun didahului dengan darah merah kecokelatan terlebih dahulu. Banyaknya darah yang keluar bervariasi mulai dari beberapa titits saja sampai seperti menstruasi.
✿ Keluarnya cairan tanpa pendarahan atau rasa sakit, kemungkinan karena membran kandungan yang lepas.
✿ Keluarnya benda padat dari vagina.Kemungkinan janin
✿ Kekejangan di perut bahagian bawah atau ari ari seperti senggugut. Selain itu, keguguran juga boleh terjadi tanpa menimbulkan pendarahan atau rasa sakit. Janin di dalam rahim tiba-tiba menghilang dan tanda-tanda kehamilan berhenti. Kemungkinan besar disebabkan karena embrio sudah meninggal namun masih melekat pada rahim sehingga memerlukan si ibu menjalani D&C (Dilation & Curetage) untuk mengeluarkannya.


Penyebab Terjadinya keguguran

✿ Kelainan dan jangkitan pada kandungan. Embrio janin memerlukan tempat yang sesuai agar dapat berkembang. Kelainan bentuk atau infeksi pada kandungan menjadi keguguran kerana embrio gagal melekat.
✿ Imunisasi. Sel darah ibu dapat membentuk antibodi yang mencegah perkembangan plasenta secara normal.
✿ Kelainan gen/kromosom. Sekitar 60-70% keguguran terjadi kerana kromosom sperma tidak sesuai dengan kromosom telur (abnormal) sehingga janin tidak berkembang atau berkembang secara tidak normal. Keguguran adalah cara tubuh untuk mengakhiri kehamilan yang tidak sempurna tersebut.
✿ Penggumpalan darah (blood clotting). Beberapa wanita hamil mengalami kelainan penggumpalan darah yang menghalangi pembentukan pembuluh darah plasenta.
✿ Pembukaan leher rahim. Pada usia kehamilan yang lebih lanjut, pembukaan leher rahim yang terlalu cepat (sebelum masa persalinan) dapat menyebabkan keguguran.
✿ Penyebab lainnya. Kelainan hormon, diabetes yang tidak terkawal, kebiasaan merokok, minuman beralkohol dan berbagai parasit juga dapat menyebabkan keguguran.


Vitamin / Supplemet Cadangan untuk Elakkan Keguguran

Bagi wanita yang pernah mengalami masalah keguguran, Shaklee menawarkan beberapa supplemen yang boleh membantu mengembalikan kesihatan dalaman rahim anda, antaranya ialah :


1. Family wellness set (ESP, Vita-Lea, Vitamin C & B-Complex)


Kebaikan Family wellness set :
* Membantu mempertingkatkan kesihatan secara menyeluruh
* Menguatkan sistem imun anda
* Membekalkan nutrisi yang lengkap atas keperluan badan
* Mengalakkan kesuburan


2. GLA Complex


Fungsi GLA Complex
* Membantu melegakan sindrom pra-haid (PMS) seperti senggugut
* Membantu meningkatkan lendir servik yang berkualiti untuk kesuburan
* Membantu melegakan kesakitan & kekejangan kerana GLA ditukarkan kepada prostagladin E1
* Membantu proses persenyawaan


3. Vitamin E
 

Fungsi Vitamin E :
* Menghalang Keguguran
* Merawat musculus pectoralis fibrosis otot dada, sindrom prahaid dan sindrom menopaus seperti hot flush
* Digunakan pada ujian klinikal untuk menghalang kematian janin, keguguran


Kredit

* These statement have not been evaluated by the Food & Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or preventary disease. 
Untuk maklumat lanjut tentang pembelian produk Shaklee / keahlian / jana pendapatan dari rumah sila hubungi saya seperti di bawah: 
email: mommyfarisazham@gmail.com 
SMS: 013-7073943 (Deanna) 

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen! ^__~

Vitamin Cinta

Vitamin HOT untuk Wanita